risotto z mozzarellą

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
sałatki z mozzarellą   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – faktycznie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *